ایمنی در حفاری

یکی از عملیات های مخاطره آمیز در صنعت ساخت و ساز بدون شک عملیات حفاری می باشد که باید با رعایت نکات ایمنی در حفاری انجام شود.
عدم پیاده سازی صحیح این نکات و استفاده از تجهیزات ایمنی، ممکن است به هزینه جان نیروی انسانی تمام شود.

شما در این مقاله آموزشی با اصول ایمنی در حفاری آشنا خواهید شد و قادر خواهید بود هرگونه عمل و شرایط نا ایمنی را در محیط کار خود تشخیص داده و اقدامات اصلاحی لازم را تعیین نمایید.

تعاریف مربوط به ایمنی در حفاری
قبل از شروع بررسی خطرات و ایمنی در حفاری لازم است با تعریف برخی از اصطلاحات در این زمینه آشنا شویم.
• عملیات خاکی: منظور از عملیات خاکی عبارت است از: خاکبرداری، خاکریزی، تسطیح زمین، گودبرداری، پی کنی ساختمان ها، حفر شیارها، شمع ها، کانال ها، چاه ها و مجاری آب و فاضلاب با وسایل دستی یا مکانیکی.

• گودبرداری (Excavation): به هر گونه حفاری و خاکبرداری در تراز پایین تر از سطح طبیعی زمین یا تراز زیر پی ساختمان مجاور گودبرداری اطلاق می شود.

• کانال (Trench): کانال یک گودبرداری باریک است که در پایین تر از سطح زمین قرار دارد. به طور کلی عمق یک کانال از پهنای آن بیشتر است.

• سطح خطر گودبرداری: سطح خطر گودبرداری ها با توجه به عمق گود، نوع خاک، وجود آب، وجود منبع ارتعاش در مجاورت گود و حساسیت ساختمان های مجاور آن به صورت گودبرداری با خطر معمولی، زیاد و بسیار زیاد تعیین می گردد.

دسته بندی انواع خاک برای گودبرداری ها
قبل از شروع به انجام عملیات گودبرداری لازم است که نوع خاک مشخص شود. زیرا انتخاب ساز و کار حفاظتی جهت ایمن سازی گود بر اساس نوع خاک انجام می گردد. خاک ها از لحاظ پایداری و استحکام در چهار گروه زیر دسته بندی می شوند:

• سنگ های پایدار (Stable Rock)
نوعی از مواد معدنی جامد مانند گرانیت یا ماسه سنگ هستند که حتی اگر حفاظتی از دیواره های گود انجام نگیرد، پایدار باقی می ماند.
• خاک نوع A
خاک هایی با استحکام فشاری بیش از ۱۴۴kpa می باشند که سفت ترین نوع خاک محسوب می شوند. لازم به ذکر می باشد که خاک هایی که دارای ترک و تحت لرزش مداوم هستند و یا با سایر خاک ها مخلوط شده اند جزو خاک نوع A به حساب نمی آیند.
• خاک نوع B
خاک هایی با استحکام فشاری بین ۴۸kpa تا ۱۴۴kpa می باشند.
• خاک نوع C
خاک هایی با استحکام فشاری ۴۸kpa هستند. این نوع خاک ناپایدارترین نوع خاک می باشد که آب به راحتی به درون آن نفوذ می کند. به این نکته باید توجه کنید که اگر ساختار زمین به شکلی بود که متشکل از چند نوع خاک می شد باید ضعیف ترین نوع خاک را در نظر بگیریم. تنها زمانی می توانیم هر لایه از خاک را جدا دسته بندی کنیم که خاک پایدارتر در زیر خاک ناپایدارتر قرار گرفته باشد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

صفحه اصلیدرباره ماورودتماس با ما